Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Sono Motors kan door dankzij €53 miljoen aan crowdfunding
  • Zes Nederlandse bedrijven krijgen A-rating voor milieu-inspanningen
  • De baas van Google wil dat overheden komen met regels voor kunstmatige intelligentie


 
1. Sono Motors kan door dankzij €53 miljoen aan crowdfunding

Sono Motors is gered. De Duitse maker van zonneauto’s heeft 53 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Het bedrijf heeft nu de middelen om de Sion te produceren. Dat is hun elektrische auto met zonnepanelen op het dak, de motorkap en de deuren.

Sono Motors kwam in de problemen, nadat gesprekken met bestaande investeerders stukliepen. Daarop deed het Duitse bedrijf een beroep op hun fans. Ze vroegen de 10.000 mensen die een reservering hadden geplaatst om meer geld in te leggen. Dat heeft een groot deel gedaan.

De Sion kost iets meer dan 25.000 euro. Het eerste exemplaar moet nu in 2021 van de band rollen. In hetzelfde jaar komt ook de Nederlandse zonneauto van Lightyear op de markt. Die is met een prijskaartje van 149.000 euro wel een stuk duurder.

2. Zes Nederlandse bedrijven krijgen A-rating voor milieu-inspanningen

BAM, Unilever, Philips, ING, Signify en KPN. Dat zijn de zes Nederlandse bedrijven die de hoogste rating krijgen van het Carbon Disclosure Project. De Britse organisatie brengt jaarlijks de milieu-inspanningen van grote bedrijven in kaart.

De zes Nederlandse bedrijven lopen voorop in het verminderen van CO2-uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering. Wereldwijd zijn er 179 bedrijven die een A-rating krijgen. Dat zijn er ruim vijftig meer dan vorig jaar.

3. De baas van Google wil dat overheden komen met regels voor kunstmatige intelligentie

Een opmerkelijke oproep van Google-baas Sundar Pichai. Die vindt dat er vanuit overheden meer regelgeving moet komen rondom kunstmatige intelligentie. Dat schrijft hij in een ingezonden brief in de Financial Times.

Volgens Pichai heeft zijn bedrijf al een hoop goeds gedaan met kunstmatige intelligentie. Zo helpt Google doktoren bij het vroegtijdig opsporen van borstkanker en vliegt Lufthansa vaker op tijd dankzij de inzet van AI.

Maar Pichai is bezorgd over de mogelijke negatieve gevolgen van kunstmatige intelligentie, zoals de inzet van gezichtsherkenning. Hij roept overheden op om duidelijke regels vast te stellen.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: ‘Artificiële intelligentie wordt bepalend voor het succes van Nederland en Nederlandse ondernemingen, daar hoor je Mark Rutte te weinig over’